Geschiedenis 2020-03-01T22:42:45+00:00


GESCHIEDENIS

Hoe mijn vader ooit begon”

Ik neem je mee naar 1978 toen mijn vader, Cees Sr. zijn eigen specialiteitenslagerij opende. Hij had in 9 jaar tijd een goedlopende slagerij opgebouwd maar was daarnaast ook al bezig met het grootschalig produceren van vleeswaren. Hij geloofde niet in twee dingen tegelijk doen want dat zou volgens hem altijd ten koste van de kwaliteit gaan. Omdat dit tegen zijn principes was, koos hij ervoor om in 1987 zijn winkel te sluiten en verder te gaan met “Ce-Es Ambachtelijke Vleeswaren B.V.” in Waalwijk.

Ce-Es maakte vooral naam met haar zachte Brabantse metworst, die in allerlei verschillende groottes en vormen werd geleverd. Het recept voor deze Brabantse metworst had mijn vader ooit van een oude slager gekregen. Het product onderscheidt zich van andere droge worsten doordat deze worst zowel smeerbaar als snijdbaar is. Veel slagers in Brabant maakten traditioneel zelf zachte worst, vandaar de naam “Brabantse metworst”, toen nog een beetje vergelijkbaar met de verse rookworst die juist in het Oosten van het land bekend is en daar met stamppotten wordt meegekookt. Deze zachte metworst werd dan op woensdag gemaakt, donderdag gerookt en vrijdag verkocht. In het weekend moest het product opgegeten worden, anders zou het snel bederven. Mijn vader heeft net zo lang met het proces geëxperimenteerd totdat de worst langer bewaard kon worden zoals een droge worst, maar toch lekker zacht bleef. Dit is overigens nog steeds onze geheime formule.

Doordat er vet tijdens de productie van de metworst overbleef, kwam er nog een product bij: “kaantjes”. Bij het smelten van spek ontstaat er gesmolten vet, ook wel reuzel genoemd en de niet-smeltbare deeltjes, de zogenaamde kaantjes. Deze knapperige uitgebakken kaantjes werden zo’n succes dat er extra vet werd ingekocht om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Ze zijn dan ook nog steeds een vast item in ons assortiment.


INTREDE CEES JR.

Na mijn studie Voedingsmiddelentechnologie succesvol in 2006 te hebben afgerond met als afstudeerrichting “Vleestechnologie”, ging ik meteen bij mijn vader in de zaak. Zo kon ik met zijn ervaring alle fijne kneepjes van het vak leren en dan vooral het geheim van de zachte Brabantse metworst ontdekken! Inmiddels ontwikkel ik zelf allerlei nieuwe heerlijke producten met verschillende smaakvarianten. Mijn achtergrond als voedingsmiddelentechnoloog komt hierbij nu goed van pas.


DE BRAND EN WEDEROPBOUW

In februari 2013 werd Ce-Es Vleeswaren door een grote brand getroffen waardoor er niets meer van het pand overbleef. Dit was het moment van de waarheid: gaan we door met het familiebedrijf? Is er nog toekomst voor onze authentieke ‘ambachtelijke’ producten, die door sommigen toch als ouderwets gezien werden?

De conclusie was snel gemaakt; het levenswerk van mijn vader zal ik samen met mijn vrouw Anna gaan voortzetten. Na 7 maanden was er met hulp van een partner uit een hele andere branche een (tijdelijk) pand in Waalwijk ingericht. Met een volledig nieuw en moderne uitrusting waren we klaar voor de nieuwe start.

Na ongeveer twee jaar kroop het bloed waar het niet gaan kan en wilden we toch weer zelfstandig het bedrijf nieuw leven in blazen. Tegelijkertijd gaf dit de kans het assortiment en de producten in een eigentijds jasje steken. In goed overleg namen we afscheid van de partner om samen verder te gaan in een nieuw pand aan de Duikerweg in Waalwijk als “Stello’s Worstkeuken V.O.F.” De moderne uitrusting én de authentieke recepturen van mijn vader namen we mee en met de nieuwe merknaam Cees Stello zijn we weer helemaal klaar voor de toekomst!