
KAANTJES EN REUZEL MAKEN
Vers varkensvet
Kaantjes worden verkregen bij het uitbakken van varkensvet afkomstig van de buik van het varken. Het verse varkensvet wordt eerst tot gewenste grootte verkleind. Het verkleinen is nodig om de juiste “korrel” te krijgen en zodat de reuzel tijdens het smelten vrij kan komen.
Overigens hoor ik ook vaak dat mensen zich nog herinneren hoe “vroeger thuis” kaantjes werden uitgebakken van rundervet. Runderkaantjes zijn echter een beetje in de vergetelheid geraakt en worden tegenwoordig dus vooral van het varken gegeten. Het gesmolten rundervet dat hierbij vrijkwam werd overigens gebruikt om in te bakken en braden en is ook nog steeds één van de producten in ons assortiment.
Smelten
Het smelten van het vet is een geduldig werkje. Het verhitten mag niet te hard gaan om een verbrandingssmaak en vorming van ongezonde stoffen te voorkomen. De temperatuur komt niet boven de 150°C. Het vet smelt langzaam en wordt hierbij continu automatisch omgeroerd. Er zijn grote vetsmelterijen die op grote schaal reuzel raffineren voor allerlei toepasingen. Kaantjes zijn daarbij kookafval dat voor diervoeding wordt gebruikt. Wij willen juist ook de kaantjes opvangen en zorgen dus voor een mooie courante korrel die mooi goud-geel uitgebakken wordt. Bij het raffineren gaat ook veel smaak van de reuzel verloren die wij met ons ambachtelijke proces kunnen behouden.
Gesmolten vet met kaantjes
Het vet splitst zich in vloeibaar vet en niet-smeltbare goudgele deeltjes die kaantjes heten. Deze worden met een zeef uit het vloeibare vet gehaald. Het vloeibare vet wordt ook opgevangen en gezeefd. Dat is de reuzel genoemd.
De verkregen goudgele kaantjes worden licht gezouten. Ze zijn lekker krokant en heerlijk door een stamppot, over een salade of zelfs zo bij de borrel. Het vet is er dus grotendeels uitgesmolten is en de kaantjes zijn rijk aan eitwit.
Volgens traditie
Vroeger was het het vet krachtvoer voor arbeiders. Het vet werd samen met de kaantjes, men name in het Oosten van het land, op roggebrood of bruin brood gesmeerd. In ons assortiment hebben we dan ook nog steeds bakjes met kaantjes en reuzel samen!
In Zeeland had je “stroopvet”, een combinatie van gesmolten vet en Zeeuse stroop. Ook heerlijk op (rogge)brood! In Duitsland noemt men het vet om op brood te smeren Schmalz. Hier worden vaak gefrituurde ui en kruiden als bieslook, rozemarijn of majoraan aan toegevoegd. Ook Schmalzsoorten waaronder Griebenschmalz, Kräuterschmalz en Butterschmalz maken we dan ook graag voor onze klanten op bestelling.
Bakken en braden
Tegenwoordig gebruikt men het vet voornamelijk om in te bakken en braden. Er zijn veel internationale recepten te vinden op internet uit bijvoorbeeld Engeland, Polen of Portugal waar reuzel in gerechten verwerkt wordt. Hiernaast wordt varkens- en rundervet steeds meer gebruikt om thuis zeepjes van te maken. Deze ontwikkelingen leiden er toe dat de vraag naar dit authentieke product weer toeneemt. Ook koks beginnen steeds meer de smaak van zuiver gesmolten vet opnieuw te ontdekken.
Je kunt het op een koele plek maanden bewaren in een afgesloten (Keulse) pot of weckpot. Het is een heerlijke smaakmaker voor het bakken van je aardappeltjes.


