Zachte Brabantse metworst 2020-03-02T12:48:43+00:00


ZACHTE BRABANTE METWORST

Familieklassieker volgens oud slagersreceptuur

Het product waar Cees Stello Sr. jaren geleden mee is begonnen, nog steeds de hardloper in het assortiment. Onze zachte Brabantse metworst wordt gemaakt van mager varkensvlees. Hij verkrijgt een milde kruiding en wordt nog écht ambachtelijk gerookt boven zacht smeulende beukensnippers. Dit roken gebeurt ’s nachts en is een ingenieus proces van rijpen, drogen en roken. Het geeft de worst de gewenste kleur, geur smaak.

Deze klassieker is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Kort of lang, dik of dun, in authentieke runderdarm, of een ringvorm. We hebben hem zelfs in breed kaliber – iets steviger zodat hij goed snijdbaar is op de snijmachine. We kunnen hem op ieder gewenst gewicht maken en op elke manier verpakken. Zo hebben we ‘m in een Brabants bont jasje, maar in een natuurlijke kraftpapier-look.

Zowel smeerbaar als snijbaar

Als de Brabantse metworst nét uit de rookkast komt, dan is-ie heerlijk zacht en de rookgeur en -smaak uitgesproken aanwezig. Velen vinden hem zo dan ook het lekkerst: zo vers mogelijk. Door eindeloos experimenteren hebben we de metworst zó gekregen, dat hij in de verpakking een aantal weken zacht blijft. De worst is als een wijn; hij rijpt na in de verpakking en de smaak blijft zich doorontwikkelen. In het begin zijn rookgeur- en smaak sterk, omdat de rook nog volop aan de buitenkant aanwezig is. Na verloop van tijd trekt deze rooksmaak meer naar binnen toe en komen andere smaken uitdrukkelijker naar boven. Smaken die door de narijping gevormd worden, maar ook doordat de kruiding zich in de worst beter gaat zetten. De worst is uniek, doordat hij lange tijd zowel smeerbaar als snijbaar blijft. Na een week of 6 tot 8 in de verpakking begint de rijpingsmaak uitgesprokener te worden en zal uiteindelijk de worst te stevig worden om nog te smeren, maar is dan nog steeds een lekkere snijbare metworst.

Borrelen of beleggen

Brabantse metworst is heerlijk voor op de borrelplank zo uit het vuistje, maar ook volgens de traditie lekker dik gesneden in mooie plakken op de boterham.